Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Pieczone żeberka w glazurze

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięciutkie żeberka pieczone w pysznej, gęstej glazurze. Świetnie smakują w towarzystwie gotowanych lub pieczonych ziemniaków oraz sałatki ze świeżych warzyw.

Pieczone żeberka w glazurze

Składniki:

Pieczone żeberka w glazurze

 

 

  • Glazura:
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 ml piwa
  • 5 łyżek miodu prawdziwego
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki pasty lub sosu chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

Sposób przygotowania:

Pieczone żeberka w glazurze
Obrane ( pomijając cebulę), umyte warzywa oraz mięso, umieszczamy w garnku.

Zalewamy wodą, dodajmy liście laurowe, pieprz oraz ziele angielskie.

Gotujemy do miękkości składników ok 45 min.

Mięso wyjmujemy, dzielimy na mniejsze kawałki.

( Na wywarze oraz warzywach gotuję zupę)

Na patelni roztapiamy łyżkę masła szklimy posiekane drobno ząbki czosnku.

Wlewamy piwo oraz miód.

Gotujemy na minimalnym gazie.

Gdy płyn zacznie parować dodajemy pastę chili oraz sos sojowy.

Doprawiamy słodka papryką.

Gotujemy na minimalnym gazie do powstania gęstej glazury konsystencji płynnego miodu.

Każde żeberko obtaczamy dokładnie w glazurze, układamy na blaszce do pieczenia

Pieczemy 35/40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Podajemy np. z ziemniakami i sałatką.