Sposób przygotowania:
Żeberka po kalifornijsku
Żeberka umyć bardzo dokładnie. Pokroić na porcje średniej wielkości oprószyć wegetą, oregano i odstawić na około 2 - 3 godz.
Plantę rozpuścić, rozgrzać mocno i obsmażyć z obu stron dość intensywnie. Przełożyć do rondla, na którego dnie ułożyć śliwki. Wszystko posypać pozostałymi śliwkami. Dusić około 2,5 godzin na małym ogniu. W czasie duszenia żeberka przekładać na różne strony. Starać się co pewien czas żeberka z dna przełożyć na wierzch, a te z góry na spód. Rozsmażonymi śliwkami smarować porcje.
Całość podlewać wrzątkiem tak aby się nie przypaliło.
Dobrze jest zrobić potrawę rano i przed podaniem na stół ponownie solidnie je odgrzać, wówczas będą czarne i pyszne. Podawać z czerwoną kapustą i kluskami śląskimi.
Plantę rozpuścić, rozgrzać mocno i obsmażyć z obu stron dość intensywnie. Przełożyć do rondla, na którego dnie ułożyć śliwki. Wszystko posypać pozostałymi śliwkami. Dusić około 2,5 godzin na małym ogniu. W czasie duszenia żeberka przekładać na różne strony. Starać się co pewien czas żeberka z dna przełożyć na wierzch, a te z góry na spód. Rozsmażonymi śliwkami smarować porcje.
Całość podlewać wrzątkiem tak aby się nie przypaliło.
Dobrze jest zrobić potrawę rano i przed podaniem na stół ponownie solidnie je odgrzać, wówczas będą czarne i pyszne. Podawać z czerwoną kapustą i kluskami śląskimi.