wazka2008

wazka2008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 367]

żeberka po kaszubsku.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Żeberka są ulubionym daniem mojego męża.Są pożywne i można wyczarować przepyszny obiad. Można dodać do nich ziemniaki

żeberka po kaszubsku.

Składniki:

żeberka po kaszubsku.

 

Sposób przygotowania:

żeberka po kaszubsku.
Żeberka umyj i podziel na mniejsze porcje, oprósz mąką. Cebulę obierz i posiekaj. Kapuste oczyść i drobno poszatkuj.

Na rozgrzanym oleju przesmaż na złoty kolor żeberka. Na tym samym tluszczu, zeszklij cebule, po czym dodaj kapuste. Całość przypraw solą, pieprzem, majerankiem, dodaj listek laurowy, wymieszaj i dus wolno, kilka razy mieszajac.  oczyść marchew i zetrzyj ją na grubej tarce. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i przesmaż na nim marchew. Gdy kapusta zmniejszy swoją objętość dodaj do niej marchew i pokrojone w kostkę pomidory i koperek. Wymieszaj i przez chwile duś. Nastepnie połowę kapusty przełóż do innego garnka i ulóż w nim żeberka, po czym przykryj je pozostałą kapustą. Zalej wszystko ok 1,5 szklanki wody i duś pod przykryciem, aż żeberka zmiękną.