kuba 12

kuba 12

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Żeberka słodko-ostre

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zebra umyc i podzielic na porcie. Do małej miseczki wlać miód dodac imbir paprykę sól pieprz i do smaku sosu chili.

Żeberka słodko-ostre

Składniki:

Żeberka słodko-ostre

 

  • mały słoik miodu lipowego
  • mała butelka sosu chili
  • szczypta imbiru
  • szczypta papryki słodkiej
  • sól, pieprz
  • ocet jabłkowy lub spirytusowy (wtedy dać mniej)
  • żeberka wieprzowe ok 1.5kg
  • 4 żabki czosnku
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula biała

Sposób przygotowania:

Żeberka słodko-ostre
Oczyścić żebra . Do małej miseczki wlać miód, dodać sos chili do smaku imbir, paprykę słodką, sól i pieprz. Wymacerować żeberka w glazórze i zawinąć w rękaw do pieczenia dorzucić czosnek i cebulę (można w całości ) i jednego ziemniaka . Rozgrzać piec do 200 stopni i piec około 2 godzin. Żebra będą w smaku słodkie i lekko ostre (zależy od ilości dodania chili) więc jako dodatek proponuję np. kwaśną sórówkę np. z ogórków . Można podawać z purre , z ziemniakami pieczonymi w mundurkach lub ze zwykłymi ugotowanymi. Na koniec pieczenia rozerwać rękaw a żeberka wyjąć na osobny talerz. Zawartość naczynia zblęderować otrzymamy piękny i gładki oraz pełen smaków sos .