Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Żeberka gotowane w kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Żeberka można podawać na wiele sposobów, dzisiaj u mnie będą one po podsmażeniu ugotowane w kapuście.

Żeberka gotowane w kapuście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żeberka gotowane w kapuście

 

Sposób przygotowania:

Żeberka gotowane w kapuście
Żeberka kroimy na odpowiedniej wielkości kawałki i wypaczamy w zimnej wodzie przez około godzinę, następnie odcedzamy wodę i oprószamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Porcjami podpiekamy na rumiano na rozgrzanym smalcu. Kapustę kiszoną drobniej kroimy, zalewamy wodą około 1 - 1,5l i gotujemy dodając łyżeczkę soli przez 40 minut, następnie dodajemy liść laurowy i ziarna ziela angielskiego, przekładamy zarumienione wcześniej podsmażone żeberka i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 1,5 godziny, doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem. Żeberka po ugotowaniu mają być mięciutkie, odchodzące od kości. Żeberka podajemy wraz z kapustą. 
Żeberka gotowane w kapuście
kapustę kroimy przekładamy do garnka i gotujemy
Żeberka gotowane w kapuście
po wymoczeniu żeberka doprawiamy solą i pieprzem
Żeberka gotowane w kapuście
żeberka smażymy porcjami na rozgrzanym smalcu na rumiano
Żeberka gotowane w kapuście
do kapusty przekładamy żeberka i gotujemy przez około 1,5 h