Sposób przygotowania:
Żeberka w kapuście - gołąbkiETAP 1:
Żeberka kroimy na kawałki (po jednej lub dwóch kostkach) i przyprawiamy z każdej strony solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny.
ETAP 2:
Następnie przez chwilę smażymy je z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Studzimy, po czym usuwamy kości z mięsa.
ETAP 3:
Kapustę sparzamy i dzielimy na pojedyncze liście. Na każdym liściu układamy kawałek mięsa.
ETAP 4:
Mięso z kapustą zwijamy jak gołąbki i spinamy wykałaczką.
ETAP 5:
Sos: wodę doprowadzamy do wrzenia z dodatkiem kostek rosołowych i koncentratu pomidorowego.
ETAP 6:
W sosie układamy gołąbki i dusimy je na wolnym ogniu pod przykryciem ok. godziny. (sos można zagęścić mąką wymieszaną z wodą lub śmietanką) Gołąbki wykładamy na talerz, a wokół wylewamy sos.