gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Żeberka w kapuście - gołąbki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Żeberka w kapuście - gołąbki podaję na obiad z ziemniakami i surówką jako danie główne. Polecam - mają fajny smak.

Żeberka w kapuście - gołąbki

Składniki:

Żeberka w kapuście - gołąbki

 

Sos:

  • 4 szklanki wody
  • 2 kostki rosołowe
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • mąka do zagęszczenia sosu

Sposób przygotowania:

Żeberka w kapuście - gołąbki

ETAP 1:

Żeberka w kapuście - gołąbki
Żeberka kroimy na kawałki i przyprawiamy z każdej strony.

Żeberka kroimy na kawałki (po jednej lub dwóch kostkach) i przyprawiamy z każdej strony solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny.

ETAP 2:

Żeberka w kapuście - gołąbki
Przyprawione żeberka smażymy przez chwilę z każdej strony.

Następnie przez chwilę smażymy je z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Studzimy, po czym usuwamy kości z mięsa.

ETAP 3:

Żeberka w kapuście - gołąbki
Na liściu kapusty układamy po kawałku mięsa.

Kapustę sparzamy i dzielimy na pojedyncze liście. Na każdym liściu układamy kawałek mięsa.

ETAP 4:

Żeberka w kapuście - gołąbki
żeberka z kapustą zawijamy i spinamy wykałaczką.

Mięso z kapustą zwijamy jak gołąbki i spinamy wykałaczką.

ETAP 5:

Żeberka w kapuście - gołąbki
Wodę zagotowujemy z kostkami rosołowymi i koncentratem pomidorowym.

Sos: wodę doprowadzamy do wrzenia z dodatkiem kostek rosołowych i koncentratu pomidorowego.

ETAP 6:

Żeberka w kapuście - gołąbki
Gołąbki dusimy pod przykryciem w sosie ok. godziny.

W sosie układamy gołąbki i dusimy je na wolnym ogniu pod przykryciem ok. godziny. (sos można zagęścić mąką wymieszaną z wodą lub śmietanką) Gołąbki wykładamy na talerz, a wokół wylewamy sos.