jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Żeberka w kapuście

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

żeberka w kapuście tradycyjne jesienne danie, smaczne i zdrowe

Żeberka w kapuście

Składniki:

Żeberka w kapuście

 

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 1 średnia główka kapusty ok. 1 kg
  • 8 średnich pomidorów
  • 2 duże cebule
  • 2 peczki koperku
  • 1 łyżka vegety
  • 2 płaskie łyżeczki zmielonego kminku
  • pieprz
  • olej- do smażenia

Sposób przygotowania:

Żeberka w kapuście
Żeberka opłukać, podzielić na porcje, mocno zrumienić na gorącym oleju. Przełożyć do rondla razem z grubo pokrojoną cebulką. Z kapusty usunąć głąb, liście drobno poszatkować. Włożyć do rondla z żeberkami, podlać odrobiną wody, dusić pod przykryciem około 1 godziny. pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Usunąć pestki, miąższ pokroić w ósemki. Kiedy kapusta osiądzie, przyprawić potrawę do smaku kminkiem, vegetą oraz pieprzem. Włożyć do rondla pomidory, pod koniec duszenia, posypac całość posiekanym koperkiem. Podawać żeberka z gotowanymi ziemniakami.