jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Dyniowo- grzybowy gulasz

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jesienny gulasz to oczywiście połączenie mięsa z dynią i leśnymi grzybami. To połączenie jest niezawodne!!!. Gulasz można podać z ulubioną kaszą lub po prostu ze świeżym pieczywem.

Dyniowo- grzybowy gulasz Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowo- grzybowy gulasz

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Dyniowo- grzybowy gulasz

ETAP 1

Dyniowo- grzybowy gulasz
pokrojone mięso oprószamy przyprawami

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Pokrojone oprószamy przyprawami i tymiankiem.

ETAP 2

Dyniowo- grzybowy gulasz
mięso obsmażamy na cebuli

Cebulę kroimy w piórka. Tak pokrojoną przysmażamy na oleju.

Do lekko zrumienionej dodajemy mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną papryczkę chili.

Mięso obsmażamy dokładnie z każdej strony.

ETAP 3

Dyniowo- grzybowy gulasz
dusimy mięso do miękkości

Następnie podlewamy winem. Gdy wino odparuje do mięsa dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe. Następnie podlewamy je wodą i dusimy do miękkości (około 1,5 godziny).

ETAP 4

Dyniowo- grzybowy gulasz
grzyby kroimy w plasterki

Między czasie oczyszczamy grzyby i kroimy w plasterki. Pokrojone przysmażamy na oleju i doprawiamy do smaku.

ETAP 5

Dyniowo- grzybowy gulasz
pokrojoną dynię dodajemy do mięsa i grzybów

Pod koniec duszenia dodajemy do mięsa grzyby oraz pokrojoną w kostkę dynię.

Całość podgrzewamy do momentu jak dynia stanie się miękka.

Gotowy gulasz zabielamy śmietaną oraz łączymy z posiekaną natką pietruszki.

Ewentualnie doprawiamy go do smaku i podajemy.