Sposób przygotowania:
Dyniowo- grzybowy gulaszETAP 1
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Pokrojone oprószamy przyprawami i tymiankiem.
ETAP 2
Cebulę kroimy w piórka. Tak pokrojoną przysmażamy na oleju.
Do lekko zrumienionej dodajemy mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną papryczkę chili.
Mięso obsmażamy dokładnie z każdej strony.
ETAP 3
Następnie podlewamy winem. Gdy wino odparuje do mięsa dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe. Następnie podlewamy je wodą i dusimy do miękkości (około 1,5 godziny).
ETAP 4
Między czasie oczyszczamy grzyby i kroimy w plasterki. Pokrojone przysmażamy na oleju i doprawiamy do smaku.
ETAP 5
Pod koniec duszenia dodajemy do mięsa grzyby oraz pokrojoną w kostkę dynię.
Całość podgrzewamy do momentu jak dynia stanie się miękka.
Gotowy gulasz zabielamy śmietaną oraz łączymy z posiekaną natką pietruszki.
Ewentualnie doprawiamy go do smaku i podajemy.