Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Żeberka marynowane w kawie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Jedne z moich ulubionych, przepisów na potrawy poprawiające nastrój... facetom :) soczyste, chrupiące i pachnące subtelnym aromatem kawy żeberka - polecam:)

Żeberka marynowane w kawie

Składniki:

Żeberka marynowane w kawie

 

 

Sposób przygotowania:

Żeberka marynowane w kawie
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na części. Każde żeberko lekko oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę łącząc ze sobą wszystkie składniki tj. kawę, miód, koncentrat pomidorowy, lekko rozkruszony różowy i syczuański pieprz, sok z limonki i posiekany w drobną kostkę czosnek. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy żeberka i marynujemy je przez noc ( minimum 2 godziny ). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Żeberka wykładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę, polewamy je marynatą, a na wierzchu układamy pokrojoną w pół plasterki cebulę. Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy je przez 1,5 godziny. Po tym czasie ściągamy folię, mieszamy zawartość i pieczemy żeberka już bez przykrycia 25-35 minut aż się ładnie zarumienią. Żeberka serwujemy z bagietką lub ryżem i powstałym w czasie pieczenia sosem kawowo-cebulowym 