paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne żeberka w marynacie miodowo - musztardowej

Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej

 

  • 1 kg żeberek
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy (u mnie sarepska)
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 szczypta chili

Sposób przygotowania:

Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej
Żeberka myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Przygotowujemy marynatę: Do szklanki wlewamy olej, ocet, dodajemy miód i musztardę a następnie wsypujemy przyprawy (cukier, paprykę, chili i czosnek). Dokładnie mieszamy. Marynatę wylewamy na żeberka i wszystkie dokładnie nią nacieramy. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc) Po tym czasie żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temp 175 st przez ok 1,5 godz aż mięso będzie mięciutkie. Podajemy z ulubionymi dodatkami Smacznego :)
Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej
Żeberka myjemy i kroimy w mniejsze kawałki
Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej
Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy
Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej
Gotową marynatę wylewamy na mięso i dokładnie je nacieramy
Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej
Zamarynowane mięso wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc