BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Żeberka w przyprawach i miodzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wiemy że każdy lubi czasami zjeść kawałek dobrych żeberek, ale również wiemy że każdy z nas przyprawia je inaczej,każdy ma swoją ulubioną marynatę jak i przyprawy. Ja proponuję żeberka w przyprawach i miodzie. Mięsko jest kruche i bardzo smaczne.

Żeberka w przyprawach i miodzie Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Żeberka w przyprawach i miodzie

 

  • żeberka 1 pasek podzielony na 3 kawałki,
  • olej 2 łyżki,
  • cebula 1 szt,
  • papryka 1/2 szt,
  • miód 2 łyżki,
  • sól i pieprz,
  • przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka,
  • imbir 1/2 łyżeczki,
  • kminek mielony 1 łyżeczka,

Sposób przygotowania:

Żeberka w przyprawach i miodzie
Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki.

Następnie mięso nacieramy solą, pieprzem, mielonym kminkiem, imbirem oraz płynnym miodem.

Odkładamy na 30 minut w chłodne miejsce, następnie obsmażamy na oleju z każdej strony.

Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, następnie kroimy w kawałki.

Cebulę po obraniu kroimy na pół plastry.

Obsmażone żeberka przekładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy pokrojoną paprykę i cebulę.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do miękkości.

Podajemy do drugiego dania.
Żeberka w przyprawach i miodzie
Żeberka umyć, osuszyć pokroić na mniejsze kawałki
Żeberka w przyprawach i miodzie
Żeberka natrzeć solą, pieprzem,mielonym kminkiem ,imbirem oraz miodem i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce
Żeberka w przyprawach i miodzie
Następnie obsmażyć na oleju z każdej strony
Żeberka w przyprawach i miodzie
Cebulę i paprykę po obraniu i oczyszczeniu pokroić na kawałki
Żeberka w przyprawach i miodzie
Po obsmażeniu żeberka przełożyć do żaroodpornego naczyia,dodać cebulę i paprykę i piec w nagrzanym piekarniku do miękkości
Żeberka w przyprawach i miodzie
Podawać jako danie główne