SUPERPRZEPIS

Żeberka w musztardzie francuskiej

  • pacpaw
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Żeberka w musztardzie francuskiej Więcej zdjęć (5)

proste w wykonaniu o nieprostym smaku

Składniki:

Żeberka w musztardzie francuskiej

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w musztardzie francuskiej
Żeberka wieprzowe nacieram dość dokładnie solą. Oprószam pieprzem czarnym mielonym. Również obficie smaruję musztardą francuską. Odstawiam do lodówki na noc. Następnego dnia do naczynia żaroodpornego wrzucam pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Na wierzch kładę żeberka. Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C. Zapiekam około 60 minut. Po tym czasie naczynie wyjmuję. Żeberka przekładam na dół, zaś ziemniaki wstawiam na górę tak aby było na żeberkach. Wstawiam ponownie do piekarnika. Temperaturę zmniejszam do 160°C i zapiekam kilkadziesiąt minut do momentu, aż ziemniaczki zaczną się rumienić. Upieczone żeberka podajemy z ziemniaczkami. Smacznego.
Żeberka w musztardzie francuskiej
Żeberka nacieramy solą i smarujemy musztardą francuską
Żeberka w musztardzie francuskiej
W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki a na nie żeberka
Żeberka w musztardzie francuskiej
W takiej pozycji zapiekamy około 60 minut
Żeberka w musztardzie francuskiej
Następnie ziemniaki z dołu przekładamy na żeberka i rumienimy