Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Żeberka pieczone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Jesień nadchodzi więc nie ma to jak rozgrzewające, rozpływające się w ustach, kawałki pysznego mięsa z pysznym pikantnym sosem, w którym maczany jest chleb,Panie i Panowie Żeberka :)

Żeberka pieczone

Składniki:

Żeberka pieczone

 

  • 1 kg ładnych mięsnych żeberek wieprzowych
  • Marynata:
  • 3 łyżki miodu
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu
  • Kieliszek rumu lub vodki
  • 1 łyżka keczupu pikantnego
  • ½ papryczki chilli
  • 3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę

 

Sposób przygotowania:

Żeberka pieczone
Żeberka kroimy na porcję. Gotujemy je w wodzie około 20 -30 minut tak aby zmiękły ale nie rozpadały się. Z podanych składników przygotowujemy marynatę. Sos sojowy mieszamy z octem i wódką, dodajemy miód i keczup, mieszamy tak aby wszystkie składniki się połączyły. Do sosu dodajemy pokrojoną w plasterki paprykę chilli i przeciśnięty przez praskę czosnek. Obgotowane i ostudzone żeberka przekładamy do marynaty i odstawiamy na minimum 15 minut. Żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą. Pieczemy je 35-45 minut w temperaturze 180 stopni, polewając je przynajmniej 2 razy w ciągu pieczenia powstałym sosem. Żeberka podajemy razem z powstałym w trakcie pieczenia sosem.