eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1534]

Słodko-ostre żeberka teriyaki Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne duszone słodko-ostre żeberka z sosem teriyaki.

Słodko-ostre żeberka teriyaki Eli

Składniki:

Słodko-ostre żeberka teriyaki Eli

 

  • 1.2 kg żeberek
  • marynata:
  • 1 łyżka sosu teriyaki
  • 2 łyżki sosu chilli słodki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki przyprawy do żeberek z miodem
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 4 łyżki oleju

 

  • 1 cebula
  • 1 kostka do pieczeni
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Słodko-ostre żeberka teriyaki Eli
Żeberka umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na porcje.Wymieszać razem:sosy teriyaki,sojowy i chilli,przyprawę do żeberek,czosnek granulowany i 4 łyżki oleju.Żeberka posmarować marynatą i włożyć do lodówki na 3 godziny.Obraną cebulę posiekać.W dużym,płaskim rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju,włożyć żeberka i obsmażyć na złoto i obu stron.Do mięsa dodać cebulę i jeszcze chwilę smażyć razem.Żeberka podlać wodą i dodać kostkę do pieczeni.Dusić żeberka do miękkości (około 60 minut), co jakiś czas podlewając wodą.Miękkie żeberka wyjąć na półmisek.Mąkę wymieszać z odrobiną wody,wlać do sosu i zagotować.Smacznego!

Ja podałam żeberka z ziemniaczkami i ogórkami małosolnymi.