eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1685]

Miodowo-pikantne żeberka Eli

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Na obiad mamy pyszne słodko-ostre żeberka podane z kapustą

Miodowo-pikantne żeberka Eli

Składniki:

Miodowo-pikantne żeberka Eli

 

  • 1.2 kg żeberek wieprzowych
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu chilli słodko-ostrego
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka przyprawy do żeberek z miodem
  • 1 łyżka przyprawy do pieczeni
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • chilli w proszku
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Miodowo-pikantne żeberka Eli
Żeberka umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na porcje.Wymieszać razem:sos sojowy,sok z cytryny,sos chilli,ocet winny,miód,olej,przyprawę do żeberek i pieczeni,paprykę,czosnek,chilli,sól i pieprz.Żeberka przełożyć do pojemnika,zalać marynatą,przykryć i włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Jeden koniec rękawa spiąć zaczepem.Żeberka włożyć do rękawa,dodać cebulę,czosnek,pozostałą marynatę i spiąć drugi koniec zaczepem.Rękaw ostrożnie położyć na blaszce i piec przez 70 minut w temperaturze 180 stopni.Blaszkę wyjąć z piekarnika,rozciąć rękaw i ostrożnie wyjąć zawartość.Blaszkę włożyć jeszcze do piekarnika i piec około 15 minut,aż żeberka się zrumienią.Żeberka wyjąć na półmisek.Sos zlać do rondla i zagotować.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Ja podałam żeberka z ciap kapustą,polaną sosem.Smacznego!