eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Żeberka sojowo-miodowe Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne żeberka sojowo-miodowe z piekarnika.

Żeberka sojowo-miodowe Eli

Składniki:

Żeberka sojowo-miodowe Eli

 

  • 1.5 kg grubych żeberek
  • 1 łyżka przyprawy do żeberek z miodem
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka cebulki granulowanej
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu chilli słodko-ostrego Tao Tao
  • 8 łyżek sosu sojowego Tao Tao
  • 5 łyżek oleju z pestek winogron
  • pieprz
  • sól
  • worek do pieczenia w piekarniku

Sposób przygotowania:

Żeberka sojowo-miodowe Eli
Żeberka umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na porcje.Wymieszać razem:przyprawę do żeberek,czosnek granulowany,cebulkę granulowaną,miód,sok z cytryny,sos chilli,sos sojowy,olej,pieprz i sól.Marynatą zalać żeberka i włożyć do lodówki na 4 godziny.Przełożyć żeberka do worka,wlać marynatę i zapiąć worek klipsem.Ułożyć worek w brytfance i piec przez 60 minut w temperaturze 200 stopni C.Wyjąć brytfankę z piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C.Ostrożnie rozciąć worek,wyłożyć zawartość do brytfanki,włożyć do piekarnika i piec jeszcze 30 minut,co jakiś czas polewając powstałym sosem.Smacznego!