Sposób przygotowania:
Żeberka w sosie pieczarkowym
Żeberka dobrze opłukać. Ząbek czosnku rozgnieść rozetrzeć razem z solą i natrzeć żeberka. Posypać obficie przyprawą do żeberek i skropić sosem sojowo-grzybowym. Odstawić do lodówki na 1,5- 2 godziny żeby mięso ładnie przeszło marynatą. W tym czasie można przygotować podstawę sosu pieczarkowego. Pieczarki kroimy w plasterki do garnka i przesmażamy na margarynie. Cebule kroimy w piórka, marchew obieramy i ścinamy obieraczką na cienkie paski lub kroimy w cienkie talarki. Kiedy pieczarki puszczą sok dodajemy cebulę i marchew, solimy i pieprzymy do smaku. Dorzucamy również kilak suszonych grzybów. Dusimy do miękkości. Żeberka kładziemy na rozgrzany tłuszcz i przysmażamy z każdej strony (jeśli została nam marynata polewamy nią żeberka). Do żeberek dodajemy pieczarki razem z sosem jaki się wytworzył (jeśli jest taka potrzeba możemy podlać troszkę wodą) dodajemy do podkreślenia smaku sosu sojowo-grzybowego. Dusimy wszystko razem pod przykryciem 15-20 minut. Na koniec zaprawiamy sos łyżką mąki i jogurtu naturalnego. Żeberka podajemy z kaszą lub kopytkami. Smacznego.