ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Żeberka w sosie cebulowym z szybkowara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Żeberka wieprzowe w sosie cebulowym są pyszne, sycące, aromatyczne, z szybkowara są szybko gotowe czyli kruche, soczyste.

Żeberka w sosie cebulowym z szybkowara Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Żeberka w sosie cebulowym z szybkowara

 

 

  • kapusta młoda 2 główki,
  • kucharek 1 łyżka,
  • olej rzepakowy 5 łyżek,
  • cebula 1 sztuka,
  • cukier 2 łyżki,
  • pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
  • ocet jabłkowy 1 łyżka,
  • mąka 1 łyżka,
  • koperek 1 pęczek

Sposób przygotowania:

Żeberka w sosie cebulowym z szybkowara

ETAP 1:

Żeberka w sosie cebulowym z szybkowara
Marynować najlepiej całą noc aby mięso nabrało smaku.

Przyprawę do żeberek wymieszać z olejem, ząbkami czosnku i dobrze natrzeć porcje żeberek, schować na noc do lodówki.

ETAP 2:

Żeberka w sosie cebulowym z szybkowara
Żeberka powinny być dobrze zrumienione przed gotowaniem w szybkowarze.

Na patelni zrumienić żeberka z każdej strony, włożyć do szybkowara.

ETAP 3:

Żeberka w sosie cebulowym z szybkowara

Na patelni po żeberkach na złocisto podsmażyć cebule posypane cukrem, wsypać do szybkowara wszystko na żeberka.

ETAP 4:

Żeberka w sosie cebulowym z szybkowara

Do szybkowara dodać kostki rosołowe, wlać wodę, zamknąć, po zasyczeniu pary gotować z 50 minut na średnim ogniu.

ETAP 5:

Żeberka w sosie cebulowym z szybkowara

Gdy ciśnienie w szybkowarze opadnie, wyjąć tylko żeberka na talerz, usunąć ewentualne kości z wywaru.

ETAP 6:

Żeberka w sosie cebulowym z szybkowara

Do wywaru z cebulą dodać śmietanę, mąkę i blenderem szybko zmiksować, zagotować mieszając do zagęszczenia sosu.

Kapusta zasmażana: na oleju na złocisto podsmażyć pokrojoną cebulę z cukrem, dodać pokrojone młode kapusty, kucharka, pieprz mielony i podsmażać mieszać co jakiś czas do miękkiej kapusty, dodać ocet, wsypać mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia, wsypać posiekany koperek, podawać z żeberkami, sosem ziemniakami