Sposób przygotowania:
Żeberka w sosie cebulowym z szybkowaraETAP 1:
Przyprawę do żeberek wymieszać z olejem, ząbkami czosnku i dobrze natrzeć porcje żeberek, schować na noc do lodówki.
ETAP 2:
Na patelni zrumienić żeberka z każdej strony, włożyć do szybkowara.
ETAP 3:
Na patelni po żeberkach na złocisto podsmażyć cebule posypane cukrem, wsypać do szybkowara wszystko na żeberka.
ETAP 4:
Do szybkowara dodać kostki rosołowe, wlać wodę, zamknąć, po zasyczeniu pary gotować z 50 minut na średnim ogniu.
ETAP 5:
Gdy ciśnienie w szybkowarze opadnie, wyjąć tylko żeberka na talerz, usunąć ewentualne kości z wywaru.
ETAP 6:
Do wywaru z cebulą dodać śmietanę, mąkę i blenderem szybko zmiksować, zagotować mieszając do zagęszczenia sosu.
Kapusta zasmażana: na oleju na złocisto podsmażyć pokrojoną cebulę z cukrem, dodać pokrojone młode kapusty, kucharka, pieprz mielony i podsmażać mieszać co jakiś czas do miękkiej kapusty, dodać ocet, wsypać mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia, wsypać posiekany koperek, podawać z żeberkami, sosem ziemniakami