Sposób przygotowania:
Żeberka wieprzowe w sosie własnymżeberka
Żeberka pokroić na części i przepłukać, aby nie było krwi. Następnie wsypać przyprawę do mięsa i za pomocą rąk dokładnie wmasować ją w żeberka. Tak przygotowane odstawić na dobre 15 minut aby przyprawa dokładnie przegryzła się w mięso od żeberek.
żeberka
Jak już żeberka odstały swój czas w przyprawie, na patelnie wlać olej przełożyć żeberka i podsmażyć je na mocno brązowo nawet lekko celowo przypalając wtedy będzie smaczniejszy sos. Gdy mamy już ładnie podsmażone żeberka wlać trzy szklanki wody i wsypać suszoną włoszczyznę. Całość dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do czasu wyparowania 2,5 szklanki wody.
żeberka
Gdy jest już widoczne wyparowanie wody wtedy dolać jeszcze pół szklanki wody najlepiej, aby woda była przegotowana zimna. Dalej dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa na żeberkach i wyparowania większości wody, oczywiście w czasie duszenia żeberka. Co jakiś czas obracać aby równo się udusiły.
żeberka
Jak mięso na żeberkach jest już mięciutkie, a woda wyparowała wkroić drobno natkę pietruszki, dodać śmietanę i energicznym ruchem wymieszać, aby śmietana się nie zważyła i aby powstał sos lekko zagotować i zdjąć z ognia.
żeberka
Uduszone pyszne żeberka podałam z uprażoną kaszą jęczmienną oraz surówką z sałaty masłowej. Obiad jest przygotowany dla trzech osób jeśli w rodzinie jest większa ilość domowników wystarczy zwiększyć ilość składników.