iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Żeberka w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzięki temu że żeberka wcześniej są przesmażone są bardzo soczyste a warzywa nadają świetny aromat i smak.

Żeberka w warzywach

Składniki:

Żeberka w warzywach

 

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 2 papryki czerwone,
  • 2 cebule,
  • 20 dag pieczarek,
  • 4 marchewki,
  • 2 łyżki tymianku,
  • łyżka kminku,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

Żeberka w warzywach
Żeberka oprószamy solą, pieprzem, tymiankiem, kminkiem, następnie obtaczamy w mące i smażymy na rumiano. Kroimy w kostkę marchewkę, papryki w paski, cebulę w piórka, pieczarki w paski, smażymy 10 minut wszystko, solimy. W naczyniu układamy 1/4 warzyw następnie żeberka i znów warzywa, zalewamy wszystko bulionem zmieszanym z koncentratem, pieczemy 40 min. w temp. 160 stopni pod przykryciem.