Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Żeberka wykwintne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Podawać z ryżem na sypko i surówką.

Żeberka wykwintne

Składniki:

Żeberka wykwintne

 

  • 1 kg żeberek chudych wieprzowych
  • szklanka wiśniówki
  • 4 łyżki przyprawy do zupy
  • 1/3 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Żeberka wykwintne
Żeberka oczyścić, umyć, podzielić na mniejsze porcje.Włożyć żeberka do garnka, Do wiśniówki, wsypać cukier dobrze wymieszać Taką zalewą, zalać żeberka, posypać przyprawą . Garnek zamknąć szczelnie i wstawić do większego naczynia
z gorącą wodą(wody powinno być tyle aby garnek z żeberkami zanurzony był do połowy). Gotować powoli na małym ogniu około 4 godziny. Należy pilnować aby woda ciągle się gotowała i dolewać jak wyparuje (do przyrządzenia tej potrawy nadaje się forma budyniowa).