Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Żeberka z fasolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

U mnie lubią i żeberka i fasolę,więc to połączenie bardzo im odpowiada.

Żeberka z fasolą

Składniki:

Żeberka z fasolą

 

  • 80dag.żeberek,
  • 1/2szkl.fasoli perłowej,
  • 2cebule,
  • 3 łyżki keczupu,
  • 1/2 łyżki smalcu,
  • 1 łyżka przyprawy warzywnej,
  • majeranek,
  • listek laurowy,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Żeberka z fasolą
Podzielić żeberka na porcje oprószyć przyprawą i pieprzem,zrumienić je na smalcu,a następnie przełożyć do rondla,podlać niewielką ilością wrzątku i dusić pod przykryciem do momentu,aż będą miękkie.Namoczoną wcześniej(najlepiej przez noc) fasolę ugotować w świeżej,posolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego.cebulę drobno pokroić i przesmażyć na pozostałym tłuszczu,wymieszać z fasolą,doprawić majerankiem,solą i pieprzem.Z żeberek usunąć kości posmarować je keczupem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.Na wierzchu rozłożyć fasolę i polać sosem z duszenia.Całość przykryć folią aluminiową i piec ok.15min.w 180"C.