SUPERPRZEPIS

Żeberka z warzywamii różowym ryżem

  • 4
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Żeberka z warzywamii różowym ryżem

Mam nadzieję, że Evita007 nie pogniewa się, że wykorzystałam Jej pomysł na zabarwienie ryżu barwnikiem spożywczym.

Składniki:

Żeberka z warzywamii różowym ryżem

 

  • 1 kg żeberek
  • 1 paczka mrożonych warzyw na patelnię po włosku
  • 250 ml wody
  • 1 łyżka przyprawy zioła włoskie
  • 2 łyżki maggi
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki oleju
  • 4 woreczki ryżu ( po 100 g )
  • odrobina czerwonego barwnika spożywczego
  • 4 l wody do ugotowania ryżu
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

Żeberka z warzywamii różowym ryżem
Zimną wodę wlać do garnka i zagotować. Gdy się zagotuje posolić, dodać barwnik i ponownie zagotować. Włożyć saszetki ryżu i gotować według czasu podanego na opakowaniu. Po ugotowaniu ryż odsączyć z wody, wysypać go z woreczków z powrotem do garnka i przykryć aby nie wystygł. Umyte i osuszone żeberka pokroić między kostkami na paski. Na patelni rozgrzać olej, ułożyć na niej kawałki mięsa i obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Gdy będą rumiane podlać wodą, zakryć pokrywką i dusić do miękkości. Po około 30 minutach dodać przyprawy i dalej dusić. Dodać warzywa, wsypać mieszankę dołączoną do warzyw i dusić około 15 minut. Na koniec mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobina wody i zagęścić nią sos.