Ann

Ann

Starszy Kucharz
[Przepisów: 26]

Zebra

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Proste ale pyszne ciasto na niedzielne popołudnie do kawy. Polecam!

Zebra

Składniki:

Zebra

 

  • 5 jaj
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki cukru
  • szklanka oranżady (może być woda gazowana z dodatkiem jakiegoś aromatu)
  • pół szklanki oleju sojowego lub słonecznikowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • olejek zapachowy

Sposób przygotowania:

Zebra
Ubić pianę z białek, a gdy będzie sztywne dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie wlać oranżadę, olej, olejek zapachowy i wszystko wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. do jednej dodać dwie łyżki mąki pszennej, do drugiej kakao. Do przygotowanej formy wlewać na przemian łyżką wazową ciasto białe i ciemne. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku (ok. 180 stopni przez 45 minut).