Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Zebra

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto z mojego dzieciństwa :)

Zebra Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zebra

 

  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki + 2 łyżki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka gorącej wody
  • aromat rumowy
  • 2 łyżki kakao
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Zebra
Zaczynamy od ubicia jajek z cukrem. Robimy to za pomocą miksera. Potem dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, na koniec olej i wodę. Wszystko razem miksujemy, aż masa będzie gładka i jednolita. Wtedzy ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao. Każdą z części dokładnie mieszamy.
Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką i na środek tortownicy lejemy 2 łyżki jasnej masy, potem 2 łyżki ciemnej i tak na zmianę, aż ciasto nam się skończy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 40 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Zebra
Do tortownicy na zmianę wlewamy raz jasne ciasto, raz ciemne
Zebra
Upieczone ciasto studzimy po wyjęciu z tortownicy
Zebra
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem puderm i zebra gotowa

Tagi:

jajko jajka