PaniTereska

PaniTereska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Zebra

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Ciasto w paski czyli zebra :-)

Zebra

Składniki:

Zebra

 

  • Ciasto:
  • 5 jaj
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki Cukru wanilinowego Dr. Oetkera
  • 1/4 fiolki Aromatu rumowego Dr. Oetkera
  • 125 ml gorącej wody
  • 250 ml oleju
  • 375 g mąki
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 1 łyżka kakao
  • Polewa:
  • 150 g cukru pudru
  • 3-4 łyżki gorącej wody
  • 4-5 kropli Aromatu rumowego Dr. Oetkera

Sposób przygotowania:

Zebra
Sposób przygotowania: Żółtka, cukier, cukier wanilinowy wymieszać mikserem na puszystą masę. Ucierając ciasto dodać do niego gorącą wodę, aromat, olej, a następnie mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą. Ciasta podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać kakao. Natłuścić tortownicę o średnicy 24 cm - oprószyć mąką. Na środku tortownicy nałożyć łyżkę jasnego ciasta, a na środek jasnego ciasta wlać łyżkę ciasta ciemnego. W ten sposób nakładać ciasto jedno na drugie, aż do wyczerpania obu rodzajów ciasta. Piec ok. 60 minut. Piekarnik gazowy: temp. 170º C (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 170º C (powinien być podgrzany)

Tagi:

ciasto