anioleeek

anioleeek

Kucharz
[Przepisów: 11]

Zebra

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 1

SMACZNEGO! :-) Bardzo smaczne i zawsze się udaje.

Zebra

Składniki:

Zebra

 

  • Składniki:

 

  • 1 szklanka białej oranżady
  • 1 szklanka oliwy
  • 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (z czubkiem)
  • 1 cukier waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Zebra
Jajka utrzeć z cukrem (zrobić kogel mogiel), potem dodawać na przemian mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia), oranżadę i oliwę - około 3-4 zmiany.

Po wymieszaniu podzielić masę na dwie równe części - do jednej części dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej kakao. Masy wlewać na przemian (po około 3 łyżki) do tortownicy wysmarowanej uprzednio masłem i posypanej bułką tartą.

Piec około 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni C.



przepis pochodzi z książki kucharskiej pt.  Kuchnia Polska tradycyjna


Tagi:

jajko jajka