MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Zebra wg MARIA66

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto , które zawsze się udaje, delikatne i puszyste.

Zebra wg  MARIA66 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zebra wg MARIA66

 

  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • 400g maki pszennej + 2 łyżki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200ml oleju
  • 100ml wody
  • 16g cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao

 

Sposób przygotowania:

Zebra wg MARIA66
Do miski wbijamy jajka i ubijamy mikserem dodając cukry , około 5 minut.Wlewamy porcjami olej, wodę, oraz wsypujemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem. Wszystko miksujemy , do połączenia około 5 minut.Następnie ciasto dzielimy na dwie równe części . Do jednej porcji wsypujemy mąkę(2 łyżki) i mieszamy do połączenia. Do drugiej porcji wsypujemy kakao i także łączymy.Przygotowujemy torownicę o średnicy 23 cm, wykładamy papierem do pieczenia.Do tortownicy na środek wlewamy ciasto po 1 łyżce ciemnego , a następnie jasnego , na przemian do wyczerpania się ciast.Ciasto będzie się układało w paski. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy w tortownicy a następnie kroimy.
Zebra wg  MARIA66
W misce ubijamy wszystkie składniki , dodając porcjami.
Zebra wg  MARIA66
Ciasto dzielimy na dwie równe części i dodajemy mąkę i kakao.
Zebra wg  MARIA66
Do jednej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Zebra wg  MARIA66
Ciasto wlewamy łyżką na środek tortownicy naprzemian.

Tagi:

jajko jajka mak