Sposób przygotowania:
Zebra z czerwoną oranżadą
Białka ubijamy na sztywną pianę. Przed końcem ubijania dodajemy stopniowo 2/3 szklanki cukru. Do ubitych białek wbijamy żółtka. Mieszamy ponownie aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Mąkę tortową przesiewamy do słodkiej, jajecznej masy oraz olej, oranżadę. Wszytko na zmianę mieszamy drewnianą łyżką, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję. Wlewamy kilka kropelek dowolnego aromatu. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do masy jasnej wsypujemy kurkumę oraz 2 łyżki mąki. Do masy ciemnej wsypujemy przesiane kakao. Do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, wlewamy na samym środku formy po dwie łyżki ciasta jasnego i po dwie łyżki ciasta ciemnego. Rozlewamy naprzemiennie i tworzymy wzorki wykałaczką ciągnąc od samego środka do brzegu. Ciasto pieczemy w 170 stopniach Celcjusza przez ok.1 godzinę. Posmarowałam nutellą i udekorowałam rodzynkami. Każdy może zrobić na swój sposób lub zostawić, każda będzie smakować wyśmienicie.
sylcia055
sylwiusia055
gusia1000