madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 533]

Zebra z oranżadą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zawsze miałam problem z wodą sodową, od kiedy mam ten przepis ciasto zawsze się udaje. Teraz częściej je piekę.

Zebra z oranżadą

Składniki:

Zebra z oranżadą

 

  • 1 szklanka oranżady pomarańczowej
  • 1,25 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Zebra z oranżadą

Ciasto podstawowe

Zebra z oranżadą
Cały czas miksując wlewamy olej i oranżadę

Jaja ucieramy z cukrem dodając po trochu dwie i pół szklanki mąki pszennej oraz proszek do pieczenia. Miksując wlewamy olej i oranżadę.

Kolory

Zebra z oranżadą
Do jednej połowy ciasta dodajemy kakao.

Ciasto dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao a do drugiej pozostałą mąkę pszenną i mieszamy.

Wlewanie

Zebra z oranżadą
Obydwa cista wlewamy na przemian do formy

Formę do babki smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Obydwa ciasta wlewamy na przemian do formy.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut.

Tagi:

babka ciasto