eliza135

eliza135

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 164]

Zebra z rumowym aromatem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne babka, która zadowala wyglądem. Z pewnością każdy by się skusił na nie jeden kawałek. ;)

Zebra z rumowym aromatem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zebra z rumowym aromatem

 

  • 5 sztuk jajek
  • 1 szklanka cukieru
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3 szklanki + 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżeczki proszeku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu rumowego

Sposób przygotowania:

Zebra z rumowym aromatem
Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a kolejno żółtka i dalej ubijamy aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Mąkę, olej, wodę i aromat dodajemy na zmianę oraz stopniowo do jajecznej masy. Mieszamy drewniana łyżką przy każdym dodaniu składników bardzo delikatnie w innym wypadku pisana może opaść'. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do pierwszej części dodajemy 2 łyżki przesianej mąki natomiast do drugiej części dodajemy 2 przesiane łyżki kakao. Obydwie części mieszamy łyżką. Blaszkę ( o średnicy 23 cm ) smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Na sam środek formy nakładamy po dwie łyżki ciemnego i jasnego ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C i pieczemy 50 min.
Zebra z rumowym aromatem
Biała ubijamy. Następnie dodajemy cukier i żółtka.
Zebra z rumowym aromatem
Masę dzielimy na dwie części- do jednej dać kakao.
Zebra z rumowym aromatem
A do drugiej dajemy przesiane łyżki mąki.
Zebra z rumowym aromatem
Na koniec rozlewamy na blaszce ciasto na zmianę o dwie łyżki.

Tagi:

jajko jajka