Sposób przygotowania:
Zebra z rumowym aromatem
Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a kolejno żółtka i dalej ubijamy aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Mąkę, olej, wodę i aromat dodajemy na zmianę oraz stopniowo do jajecznej masy. Mieszamy drewniana łyżką przy każdym dodaniu składników bardzo delikatnie w innym wypadku pisana może opaść'. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do pierwszej części dodajemy 2 łyżki przesianej mąki natomiast do drugiej części dodajemy 2 przesiane łyżki kakao. Obydwie części mieszamy łyżką. Blaszkę ( o średnicy 23 cm ) smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Na sam środek formy nakładamy po dwie łyżki ciemnego i jasnego ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C i pieczemy 50 min.
sylcia055
sylwiusia055
gusia1000