SUPERPRZEPIS

Zielona jarzynowa z pierożkami a'la ravioli

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Zielona jarzynowa z pierożkami a'la ravioli Więcej zdjęć (5)

Powodów dla których gotuje się jakąś potrawę ( albo jej wariant) jest wiele. Chęć na coś, dieta. ,,porządki w lodówce,,, itd. Nie mam pojęcia który z tych powodów był decydujący w tym , że zaczęłam gotować dzisiejszą jarzynówkę.

Składniki:

Zielona jarzynowa z pierożkami a'la ravioli

 

  • Na zupę :
  • 1 kotlet schabowy bez kości ( i tłuszczu)
  • 1 średnia marchewka
  • 1/6 średniej pietruszki
  • kawałek selera ( wielkości użytej pietruszki)
  • 1/4 pomidora
  • 1/2 białej cebuli
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli
  • kawałeczek białej części pora ( tak ze 3 cm)
  • 3 duże liście sałaty
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 3 gałązki koperku
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 3 zimnej szklanki wody
  • 0,5 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody
  • 1 łyżka maggi w płynie ( lub szczypta innej przyprawy do zup w proszku)
  • 6 łyżek słodkiej śmietanki

 

  • Na pierożki:
  • kotlet ugotowany w zupie
  • 1/2 szklanki mąki + mąka do podsypywania
  • 1/3 szklanki wrzącej wody
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
  • majeranek do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zielona jarzynowa z pierożkami a'la ravioli
Obrać warzywa. Umyć. Utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej marchew, pietruszkę i seler.

Por i obie cebule pokroić w pół plasterki i rozdzielić na ,,piórka,,.

Na suchej patelni rumienić mieszając utarte warzywa razem z cebulami i porem ( jak do rosołu tyle że utarte ).

Umyć liście sałaty. Oberwać grube żyłki i pokroić w grube paski. Pozostałe części liści przesiekać i odłożyć.

W garnku ułożyć opieczone warzywa, kotlet, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy, pomidor i żyłki z sałaty. Zalać 3 szklankami wody , dolać maggi i gotować 40 minut ( najpierw doprowadzić do wrzenia , a potem skręcić gaz i niech ,, pyrka,, jak rosół pod uchyloną pokrywką ).

Wyjąć z zupy kotlet. Zmielić. Doprawić do smaku solą , pieprzem i majerankiem.

Przygotować parzone ciasto na pierożki zalewając osoloną mąkę wrzącą wodą. Wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować. Pociąć na paski szerokości ok.3 cm .

Na cieście układać porcje farszu.

Przykryć drugim paskiem.

Skleić ciasto wkoło farszu i przyciąć radełkiem kwadratowe pierożki ( podobne do ravioli) - z tej porcji wychodzi 12 pierożków.

Gotować w osolonym wrzątku aż wypłyną.

Wyłowić łyżka cedzakową.

Oberwać umyte i odsączone listki od gałązek natki pietruszki i kopru. Koper , pietruszkę i liście sałaty zmiksować z 1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody .

Podgrzać zupę.

Dodać do niej zmiksowaną pastę z ziół i sałaty - zagotować. Doprawić do smaku.



Podawać wlewając zupę na talerz i tam mieszając ze śmietanką ( 3 porcje). Do zupy wkładać pierożki ( po 4 sztuki ).



Dekorować grubo mielonym kolorowym pieprzem i listkami ziół.



* Mała uwaga - jeśli ktoś nie lubi smaku natki pietruszki to niech zamiast niej użyje tylko sałaty i kopru bo w tej wersji natka zdecydowanie przebija.



** Jeśli nie macie ,, lenia" to można zupę wlać w miseczki , a pierożki podsmażyć na rumiano i podać osobno.
Zielona jarzynowa z pierożkami a'la ravioli
Utarte i pokrojone warzywa podsmażyć na suchej patelni rumieniąc je jak do rosołu
Zielona jarzynowa z pierożkami a'la ravioli
Warzywa i mięso zalac wodą -dodać przyprawy i gotować 40 minut
Zielona jarzynowa z pierożkami a'la ravioli
Przygotować pierożki z farszem ze zmielonego schabu i ugotować je w osolonym wrzątku
Zielona jarzynowa z pierożkami a'la ravioli
Zmiksować liście sałaty- natki pietruszki i kopru i dodać do zupy