Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Zupa Won Ton z pierożkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna chńska zupa w moim domu zdobyła królewskie miejsce na obiadowym stole

Zupa Won Ton z pierożkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa Won Ton z pierożkami

 

  • pierożki
  • ciasto:
  • 50 g mąki ryżowej
  • 150 g mąki pszennej
  • 175 ml wrzącej wody
  • szczypta soli
  • farsz:
  • 50 dag mięsa mielonego ja miałam wieprzowe
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • rosół:
  • 3 udka
  • 2 marchewki
  • 3 brukselki
  • pora jaśniejsza jej część
  • pietruszka
  • 8 grzybków Mun
  • szczypiorek
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego

Sposób przygotowania:

Zupa Won Ton z pierożkami
Ciasto na pierożki robię z tego mojego przepisu https://gotujmy.pl/ciasto-na-pierozki-won-ton,przepisy,171459.html Farsz:mięso mielone wkładamy do miseczki dodajemy sól, pieprz oraz sos sojowy oraz mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy na jednolitą masę, następnie na przygotowane ciasto (kwadraciki) nakładamy farsz około łyżeczki i zawijamy albo w sakiewki albo sklejamy jak tradycyjne pierożki a boki zawijamy jak na uszka.Rosół: do garnka wkładamy włoszczyznę wraz z brukselkami i kurczaka zalewamy całość około 2,5l wody i gotujemy na małym ogniu doprawiamy sola oraz pieprzem, przecedzamy następnie doprawiamy sosem sojowym oraz wrzucamy grzybki i całość podgotowujemy 10 minut,Następnie w gotowym rosole gotujemy przez około 5 minut pierożki, Nakładamy pierożki do miseczek dodajemy grzybki mun oraz posiekany szczypiorek, zalewamy bulionem można dodać marchewkę oraz por. Podajemy na gorąco
Zupa Won Ton z pierożkami
na plackach ciasta układamy gotowy farsz
Zupa Won Ton z pierożkami
nastepnie lepimy chińskie pierożki mogą być sakiewki
Zupa Won Ton z pierożkami
ulepione pierożki gotujemy w gotowym rosołku
Zupa Won Ton z pierożkami
podajemy gotowe pierozki z wkładką z rosołu