Sposób przygotowania:
Zielona pizza z cukinią
Ciasto:
Do połowy wody wrzucić opłukane listki natki, zmiksować blenderem. W reszcie ciepłej wody rozpuścić cukier i drożdże. Do misy robota wlać wodę pietruszkową, rozczyn, oliwę. Dodać mąkę pszenną i sól. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować dodatki.
3 sery zetrzeć na tarce, mozzarellę pokroić w plastry a następnie poszarpać na kawałeczki. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Ułożyć na ręczniku papierowym i osuszyć z nadmiaru soku.
Ciasto wyjąć z misy, krótko zagnieść i rozciągnąć na prostokąt. Ułożyć na blasze. Posmarować wierzch czerwonym pesto, ułożyć plastry cukinii, rozsypać sery.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 20 minut.
Do połowy wody wrzucić opłukane listki natki, zmiksować blenderem. W reszcie ciepłej wody rozpuścić cukier i drożdże. Do misy robota wlać wodę pietruszkową, rozczyn, oliwę. Dodać mąkę pszenną i sól. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować dodatki.
3 sery zetrzeć na tarce, mozzarellę pokroić w plastry a następnie poszarpać na kawałeczki. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Ułożyć na ręczniku papierowym i osuszyć z nadmiaru soku.
Ciasto wyjąć z misy, krótko zagnieść i rozciągnąć na prostokąt. Ułożyć na blasze. Posmarować wierzch czerwonym pesto, ułożyć plastry cukinii, rozsypać sery.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 20 minut.