SUPERPRZEPIS

Zielona pizza z cukinią

  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Zielona pizza z cukinią Więcej zdjęć (5)

Przepyszna pizza! Przemyciłam w cieście natkę pietruszki, następnym razem dam więcej! Na wierzchu są pyszne sery i cukinia :)

Składniki:

Zielona pizza z cukinią

Ciasto:

  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 330 ml wody
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • 600 g mąki pszennej typ 750
  • 0,25 łyżeczki soli

Dodatki

  • 0,5 słoiczka czerwonego pesto
  • 1 średnia cukinia
  • 1 kulka mozzarelli
  • 150 g serów (gouda, radamer i olęder)

Sposób przygotowania:

Zielona pizza z cukinią
Ciasto:

Do połowy wody wrzucić opłukane listki natki, zmiksować blenderem. W reszcie ciepłej wody rozpuścić cukier i drożdże. Do misy robota wlać wodę pietruszkową, rozczyn, oliwę. Dodać mąkę pszenną i sól. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować dodatki. 

3 sery zetrzeć na tarce, mozzarellę pokroić w plastry a następnie poszarpać na kawałeczki. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Ułożyć na ręczniku papierowym i osuszyć z nadmiaru soku. 

Ciasto wyjąć z misy, krótko zagnieść i rozciągnąć na prostokąt. Ułożyć na blasze. Posmarować wierzch czerwonym pesto, ułożyć plastry cukinii, rozsypać sery. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 20 minut.
Zielona pizza z cukinią
umyte listki natki pietruszki zmiksować z połową wody
Zielona pizza z cukinią
do misy robota wrzucić wszystkie składniki i zagnieśc ciasto
Zielona pizza z cukinią
przygotować sery: zetrzec na tarce lub pokroić
Zielona pizza z cukinią
przygotowane ciasto posmarować pesto, rozłożyć cukinię i sery