Sposób przygotowania:
Pizza z cukinią i szalotką
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut. Mąkę wymieszać z solą (1/2 łyżeczki). Dodać do niej rozczyn drożdżowy i jogurt. Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i rozłożyć do dwóch blaszek ( u mnie duże okrągłe). Majonez dokładnie wymieszać z koncentratem pomidorowym i przyprawą do pizzy. Sosem posmarować ciasto,odłożyć na kilka minut do ponownego podrośnięcia. Pieczarki pokroić w półplasterki, usmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem. Usmażone grzyby rozłożyć na cieście. Cukinię umyć, pokroić w niezbyt grube plastry, rozłożyć na grzybach. Szalotki obrać, pokroić w talarki, rozdzielić na poszczególne krążki. Krążki cebuli rozłożyć na pizzy. Wszystko lekko oprószyć solą ziołową. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tarty ser rozłożyć na pizzy. Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Upieczoną pizzę podzielić na porcje, podawać np. z ketchupem.