Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Cukinia na wszystkie sposoby

Pizza z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pizza z plastrami cukinii, na idealnym drożdżowym spodzie, z szynką i dodatkiem warzyw, najlepsza pizza, jaką dotąd upiekłam. Polecam.

Pizza z cukinią

Składniki:

Pizza z cukinią

 

  • 20g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • płaska łyżeczka soli
  • plaska łyżka cukru
  • 1/3 szklanki roztopionej margaryny lub masła
  • 2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania
  • pasta pomidorowa/koncentrat pomidorowy/ketchup
  • 10 małych plastrów szynki
  • 1 duży pomidor
  • 1/3 dużej cukinii
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 plasterków serka topionego ze szczypiorkiem
  • 100 g tartej mozarelli
  • oregano, bazylia
  • ostra papryka

 

Sposób przygotowania:

Pizza z cukinią
Drożdże rozkruszyć, rozpuścić w szklance cieplej wody z dodatkiem łyżki cukru i pół szklanki mąki pszennej. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski wrzucić 1,5 szklanki mąki, sól, zaczyn z małej miseczki i 1/3 szklanki roztopionej margaryny, wymieszać drewnianą łyżką. Wyrobić ciasto rękami, ma być ono miękkie, sprężyste, jednolite i przestać się lepić do rąk. Potem trzeba zrobić z niego spłaszczoną kulę, i wstawić ją w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na kwadrans. Pomidora, cukinię kroimy w plasterki, siekamy czosnek i cebulę. Ciasto drożdżowe wyjmujemy z naczynia i wyklejamy je na jego spodzie, którzy warto oprószyć mąką. piekarnik przestawiamy na 200 stopni, góra-dół. Ciasto w naczyniu żaroodpornym nakłuwamy widelcem i smarujemy pastą pomidorową lub czymś podobnym, doprawiamy oregano, postem układamy szynke, posypujemy mozarellą,pomidora, oprószamy bazylią i pieprzem, a potem plastry cukinii i porwane na mniejsze części plasterki sera topionego. Na koniec rozsypujemy na wierzchu posiekaną cebulę i czosnek oraz regano, pieczemy około 45 minut.