selenka

selenka

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Zielona polędwiczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 350
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosta w przygotowaniu polędwiczka wieprzowa w pesto. Mięso można obtoczyć także w bazyliowym pesto. Wtedy dodaj do niego odrobinę posiekanego czosnku.

Zielona polędwiczka

Składniki:

Zielona polędwiczka

 

  • polędwiczka wieprzowa ok 500 g
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka oleju
  • skórka otarta z cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zielona polędwiczka
1.Polędwiczkę oczyść z błon. Wymyj dokładnie i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz solą i pieprzem. Drobno posiekaj pietruszkę. Można to zrobić w malakserze. Wymieszaj z bułką tartą. Dodaj szczyptę soli, pieprz, startą skórkę z cytryny i 1,5 łyżki oliwy. 2.Stopić na patelni masło, dodaj olej i obsmaż polędwiczkę z obu stron. Dzięki temu pory zamykają się pory i mięso w środku jest soczyste w środku. 3. Panierkę rozłóż na talerzu. Ciepłą polędwiczkę posmaruj musztardą. Obtocz ją w ziołach z każdej strony i dociśnij. Przełóż do naczynia żaroodpornego i skrop oliwą. Piecz 20 minut w 170 stopniach. Odstaw na chwilę a potem pokrój i podawaj z ulubionymi warzywami. 

Tagi:

tarta