Sposób przygotowania:
Zielona pychotka
Biszkopt: Białka należy oddzielić od żółtek i następnie ubijamy je. Do ubitej piany dodajemy żółtka, cukier i ponownie ubijamy. Do ubitej masy dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i masę wylewamy na wysmarowaną margaryną blachę. Pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni. Biszkopt studzimy i przekrawamy na dwie części. W 200 ml soku rozrabiamy budynie a pozostały sok zagotowujemy. Gdy sok zacznie się gotować wlewamy rozrobione budynie i ponownie całość zagotowujemy mieszając. Do gorącego zielonego budyniu wsypujemy galaretkę i mieszamy. Na pierwszym biszkopcie rozsmarowujemy 2/3 masy zielonej i przykrywamy drugim biszkoptem. Na drugim biszkopcie rozsmarowujemy pozostałą zieloną masę i ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia. Śmietankę kremówkę ubijamy z zagęstnikami i cukrem pudrem.. Śmietanę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta i posypujemy kolorową posypką.
zub3r