gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Zielona pychotka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną przekładane zieloną masą.

Zielona pychotka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zielona pychotka

 

  • 5 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 900 ml soku kubuś zielony,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej,
  • 400 ml śmietany kremowi 30%,
  • 2 opakowania zagestnika do smietany,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • kolorowa posypka

 

Sposób przygotowania:

Zielona pychotka
Biszkopt: Białka należy oddzielić od żółtek i następnie ubijamy je. Do ubitej piany dodajemy żółtka, cukier i ponownie ubijamy. Do ubitej masy dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i masę wylewamy na wysmarowaną margaryną blachę. Pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni. Biszkopt studzimy i przekrawamy na dwie części. W 200 ml soku rozrabiamy budynie a pozostały sok zagotowujemy. Gdy sok zacznie się gotować wlewamy rozrobione budynie i ponownie całość zagotowujemy mieszając. Do gorącego zielonego budyniu wsypujemy galaretkę i mieszamy. Na pierwszym biszkopcie rozsmarowujemy 2/3 masy zielonej i przykrywamy drugim biszkoptem. Na drugim biszkopcie rozsmarowujemy pozostałą zieloną masę i ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia. Śmietankę kremówkę ubijamy z zagęstnikami i cukrem pudrem.. Śmietanę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta i posypujemy kolorową posypką.
Zielona pychotka
Pieczemy biszkopt. Przestudzony przekrawamy na dwie części.
Zielona pychotka
W 200 ml soku rozrabiamy budynie a pozostały sok zagotowujemy. Gdy sok zacznie się gotować wlewamy rozrobione budynie i ponownie całość zagotowujemy mieszając. Do gorącego zielonego budyniu wsypujemy galaretkę i mieszamy.
Zielona pychotka
Na pierwszym biszkopcie rozsmarowujemy 2/3 masy zielonej i przykrywamy drugim biszkoptem.
Zielona pychotka
Śmietanę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta i posypujemy kolorową posypką.

Tagi:

jajko jajka