Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Zielona sałata z jogurtem i koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jogurt można zastąpić śmietaną, ale jest bardzo kaloryczna

Zielona sałata z jogurtem i koperkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zielona sałata z jogurtem i koperkiem

 

  • 1 sałata zielona
  • 2 jajka
  • 1 szkl jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego koperku

 

Sposób przygotowania:

Zielona sałata z jogurtem i koperkiem
Sałatę dokładnie umyć, osuszyć, porwać palcami na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny i oliwą, oprószyć solą. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, wyjąć żółtka. Białka pokroić w kostkę a żółtka zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Utarte żółtka wymieszać z jogurtem, cukrem i musztardą. Sałatę polać jogurtem i posypać posiekanym białkiem i koperkiem.
Zielona sałata z jogurtem i koperkiem
Umytą sałatę należy porwać na kawałki, osuszyć
Zielona sałata z jogurtem i koperkiem
Włożyć do miski, zalać przygotowanym jogurtem