kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Zielona sałatka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Czarująca kolorem i bogactwem składników bardzo łatwa i lekka sałatka z groszkiem, szparagami i cukinią. Zielona bomba witaminowa.

Zielona sałatka

Składniki:

Zielona sałatka

 

Sposób przygotowania:

Zielona sałatka
Warzywa myjemy.

Z szparagów odłamujemy końce. Gotujemy razem z groszkiem w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru przez 5-6 minut. Szparagi i groszek odcedzamy.

Na talerzach układamy porwane kawałki sałaty oraz szczawiu. Na każdym z talerzy układamy przekrojone na pół szparagi oraz cukinie pokrojona w słupki. Całość posypujemy groszkiem i liśćmi bazylii.

Oliwę mieszamy z solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i polewamy sałatkę.

Na sałatkę ścieramy skórkę z niewoskowanej, sparzonej cytryny.