Sposób przygotowania:
Zielona zupa czyli szczawiowa
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Marchew obrać i pokroić w plasterki, następnie lekko je podsmażyć na łyżce masła i przełożyć do garnka, dodać obrany seler, pietruszkę, kawałek pora i czosnek, zalać 1 litrem wody, dosypać jarzynkę i gotować do miękkości. Cebulę pokroić w kosteczkę i zrumienić na pozostałym maśle. Szczaw przebrać i dokładnie wypłukać, następnie zalać 3/4 szklanki wody, postawić na palniku i gotować 2-3 minuty od zagotowania po przestudzeniu zmiksować na gładki przecier. Z garnka z warzywami wyjąć wszystko oprócz marchewki, dodać kostkę bulionową, 2 łyżki podsmażonej cebuli i przecier szczawiowy, całość zagęścić mąką wymieszaną z niewielką ilością wody i śmietaną po zagotowaniu zupę doprawić szczyptą cukru oraz pieprzem ziołowym ewentualnie solą. Ugotowane i odcedzone ziemniaki dokładnie utłuc z pozostałą cebulą. Jajka ugotować na twardo i po obraniu pokroić od razu na talerzu w kostkę lub ćwiartki to jak wolimy, zalać gorąca zupą którą po wierzchu można dodatkowo posypać posiekana pietruszką lub jak u mnie rzeżuchą, ziemniaki podajemy osobno.
jaNina