Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Zielona zupa jarzynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa jarzynowa pełna zielonych warzyw to pokaźna dawka witamin dodatkowo pełna smaku, podkreślona słonym parmezanem zasmakuje nawet tym którzy za zupami nie przepadają. Polecam.

Zielona zupa jarzynowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zielona zupa jarzynowa

 

  • ½ niedużej cukinii
  • ½ niedużego brokuła
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 garść zielonej fasolki
  • 1 garść bobu
  • ½ niedużego pora
  • 2 litry domowego bulionu warzywnego
  • 1 garść natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zielona zupa jarzynowa
Bób obieramy ostrym nożem ze skórki. Fasolkę płuczemy, obcinamy końcówki, kroimy na pół. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Brokuły dzielimy na małe różyczki. Umytą cukinie kroimy w pól plasterki.

W garnku podgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej pokrojonego w pół plasterki pora.

Kiedy por się zeszkli zalewamy go bulionem. Do bulionu dodajemy pokrojone ziemniaki, bób i fasolkę, wlewamy sok z limonki i gotujemy zupę 10 minut.

Następnie dodajemy różyczki brokuła, a po kolejnych 5 minutach cukinie. Do zupy dodajemy posiekaną natkę pietruszki a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem – gotujemy 1 minutę.

Zupę serwujemy gorącą posypaną startym parmezanem – smacznego.
Zielona zupa jarzynowa
Bób obieramy ostrym nożem ze skórki. Fasolkę płuczemy, obcinamy końcówki, kroimy na pół. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Brokuły dzielimy na małe różyczki. Umytą cukinie kroimy w pól plasterki.
Zielona zupa jarzynowa
W garnku podgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej pokrojonego w pół plasterki pora. Kiedy por się zeszkli zalewamy go bulionem. Do bulionu dodajemy pokrojone ziemniaki, bób i fasolkę, wlewamy sok z limonki i gotujemy zupę 10 minut.
Zielona zupa jarzynowa
Następnie dodajemy różyczki brokuła, a po kolejnych 5 minutach cukinie. Do zupy dodajemy posiekaną natkę pietruszki a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem – gotujemy 1 minutę. Zupę serwujemy gorącą posypaną startym parmezanem – smacznego :D