Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa jarzynowa z kaszą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gdy za oknem chłód i plucha to talerz gorącej zupy jarzynowej na wywarze z mięsa doda energii. Polecam.

Zupa jarzynowa z kaszą

Składniki:

Zupa jarzynowa z kaszą

 

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa z kaszą

ETAP 1:

Zupa jarzynowa z kaszą
Umyte mięso zalać wodą, posolić i ugotować.

Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, umyć, zalać zimną wodą ( ok. 2 l). Dodać płaską łyżeczkę soli i gotować, aż mięso będzie miękkie.

ETAP 2:

Zupa jarzynowa z kaszą
Pokrojone w kostkę warzywa zalać wywarem z żeberek.

Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obrać, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać wywarem z mięsa.

ETAP 3:

Zupa jarzynowa z kaszą
Włożyć liście laurowe i wsypać kaszę jęczmienną.

Dodać liście laurowe, zagotować, wsypać kaszę i gotować około 10-15 minut.

ETAP 4:

Zupa jarzynowa z kaszą
Do zupy wsypać poszatkowaną kapustę i por.

Por i kapustę umyć, posiekać i dorzucić do gotującej się zupy. Gotować do miękkości warzyw i kaszy.

ETAP 5:

Zupa jarzynowa z kaszą
Śmietanę wymieszać zmąką, połączyć z zupą i zagotować.

Śmietanę wymieszać z mąką, zahartować odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka, dodać ugotowane mięso, zagotować. Przyprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
Przed podaniem zupę posypać posiekaną natką pietruszki.