IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Zielone babeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smakowite babeczki zielone.

Zielone babeczki

Składniki:

Zielone babeczki

 

 

  • KREM:
  • 0,5 l śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki likieru miętowego
  • szczypta barwnika zielonego

 

Sposób przygotowania:

Zielone babeczki
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz żółtka. Mąki przesiewamy i dodajemy likier - delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami a następnie nakładamy ciasto ok 3/4 papilotki. Pieczemy ok 15 min. w temp. 180'C. Śmietanę kremówkę ubijamy dodając cukier. Krem dzieli na pół. Do jednej części dodajemy likier miętowy i ociupinkę barwnika zielonego. Do rękawa cukierniczego zakończonego gwiazdką nakładamy krem. Jeśli posiadamy rękaw cukierniczy dwukomorowy nakładamy do jednej części biały a do drugiej zielony krem. Jeśli jednak posiadamy rękaw jednokomorowy nakładamy delikatnie krem biały a na niego nakładamy zielony. Na gotowe, upieczone babeczki wyciskamy krem. Smacznego !! * Z przepisu wychodzi ok 30 babeczek.

Tagi:

jajko jajka