Sposób przygotowania:
Zielone babeczki MatchaSkładniki suche:
1. Do dużej miski wsyp mąkę migdałową, pszenną i cukier.
2. Dodaj proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj łyżką.
Składniki mokre:
1. Do miski wbij jajka i lekko roztrzep.
2. Dodaj mleko migdałowe i wymieszaj.
3. Przelej do miski ze składnikami suchymi.
4. Dodaj herbatę Matcha i wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
Przygotowanie do pieczenia:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
2. Przygotuj foremkę na 24 babeczki mini. Może być blaszka lub jak u mnie foremka silikonowa.
3. Spryskaj olejem otwory na babeczki i nakładaj łyżeczką mniej więcej jednakowe porcje.
4. Każdą babeczkę posyp czarnym sezamem a na środek włóż malinkę.
5. Tak przygotowane babeczki włóż do piekarnika i piecz 10-15 min.
Po upieczeniu:
1. Gdy babeczki będą już upieczone - można sprawdzić wbijając wykałaczkę w środek - wybierz z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
2. Zaparz herbatę Matcha zgodnie z japońską tradycją - woda nie może mieć więcej jak 80 stopni Celsjusza. Im wyższa temperatura tym herbata będzie bardziej gorzka.
3. Delektuj się smakiem przepysznych babeczek.
Smacznego:)
Kalafior
AldiNonia
Musisz spróbować, ale zapewniam, że posmakują:)