SUPERPRZEPIS

Zielone babeczki Matcha

  • 2
  • AldiNonia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Zielone babeczki Matcha Więcej zdjęć (3)

Matcha - sproszkowana, zielona herbata pochodząca z Japonii. Najbardziej ceniona jest ta z Uji - prowincja Kyoto. Jest bogata w antyoksydanty, witaminy i aminokwasy. Ma bardzo wysoką zawartość kofeiny. Nadaje się do wypieków, bo nie traci koloru.

Składniki:

Zielone babeczki Matcha

 

Sposób przygotowania:

Zielone babeczki Matcha

Składniki suche:

Zielone babeczki Matcha
Dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek.

1. Do dużej miski wsyp mąkę migdałową, pszenną i cukier.

2. Dodaj proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj łyżką.

Składniki mokre:

Zielone babeczki Matcha
Po wymieszaniu, herbata nadaje intensywny zielony kolor.

1. Do miski wbij jajka i lekko roztrzep.

2. Dodaj mleko migdałowe i wymieszaj.

3. Przelej do miski ze składnikami suchymi.

4. Dodaj herbatę Matcha i wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.

Przygotowanie do pieczenia:

Zielone babeczki Matcha
Porcje ciasta mniej więcej jednakowe. Przed włożeniem do piekarnika wytrzyj foremkę z zacieków.

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

2. Przygotuj foremkę na 24 babeczki mini. Może być blaszka lub jak u mnie foremka silikonowa.

3. Spryskaj olejem otwory na babeczki i nakładaj łyżeczką mniej więcej jednakowe porcje.

4. Każdą babeczkę posyp czarnym sezamem a na środek włóż malinkę.

5. Tak przygotowane babeczki włóż do piekarnika i piecz 10-15 min.

Po upieczeniu:

Zielone babeczki Matcha
Podawaj babeczki wraz z herbatą Matcha i delektuj się smakiem.

1. Gdy babeczki będą już upieczone - można sprawdzić wbijając wykałaczkę w środek - wybierz z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.

2. Zaparz herbatę Matcha zgodnie z japońską tradycją - woda nie może mieć więcej jak 80 stopni Celsjusza. Im wyższa temperatura tym herbata będzie bardziej gorzka.

3. Delektuj się smakiem przepysznych babeczek.

Smacznego:)