Sposób przygotowania:
Kruche babeczki z herbatą matchaCiasto:
Na stolnicy lub w misce łączymy mąkę z cukrem i żółtkiem, dodajemy skórkę cytrynową oraz czubatą łyżkę śmietany i zimne pokrojone masło i zagniatamy szybko ciasto.
Zawijamy w folię i wkładamy na 20 minut do lodówki,
ETAP 2:
po czym ciastem wylepić małe metalowe foremki do babeczek, około 20 sztuk włożyć do nagrzanego do 190*c piekarnika i piec 10-15 minut-do lekkiego zrumienienia. Zimne babeczki wyjąć delikatnie z foremek.
Nadzienie do babeczek:
Śmietanę kremówkę przelewamy do rondla podgrzewamy ale nie doprowadzamy do wrzenia! dodajemy herbatę matcha, oraz połowę tabliczki białej czekolady, mieszamy aż całość się połączy.
Masę wkładamy na całą noc do lodówki, do schłodzenia następnie ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fiksem.
Krem przekładamy do szprycy cukierniczej i dekorujemy babeczki, posypujemy pozostawioną połową białej czekolady.
marcinka