dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Ciasto Shrek 5

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczne, fajnie wyglądające ciasto.

Ciasto Shrek 5 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto Shrek 5

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyż mąki pszennej
  • 2 łyż mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyż cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyż oleju
  • szczypta soli
  • Masa budyniowa:
  • 1 duża butelka soku przecierowego (kiwi, jabłko, banan)
  • 3 budynie śmietankowe
  • Masa kremowa:
  • 200 ml mleka
  • 2 śnieżki
  • 1 galaretka zielona
  • Ponadto:
  • galaretka zielona
  • okrągłe biszkopty

Sposób przygotowania:

Ciasto Shrek 5
Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukry i ubijamy. Dodajemy żółtka i olej i dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Przelewamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach. W 1 1/2 szkl soku rozpuszczamy budynie. Pozostały sok zagotowujemy i do gotującego wlewamy zawiesinę budyniową. Chwilę gotujemy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje, Masę budyniową wykładamy na upieczony biszkopt. Na masie budyniowej układamy biszkopty. Śnieżki ubijamy z mlekiem. Do śnieżek wlewamy tężejącą galaretkę (rozpuszczoną w 3/4 szkl gorącej wody). Dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na biszkopty. Wierzch ciasta oblewamy tężejąca zieloną galaretką. Smacznego.
Ciasto Shrek 5
Składniki ciasta biszkoptowego dokładnie mieszamy.
Ciasto Shrek 5
Budynie śmietankowe gotujemy na zielonym soku.
Ciasto Shrek 5
Na masie budyniowej układamy równo biszkopty.
Ciasto Shrek 5
Śnieżki miksujemy z mlekiem i tężęjącą galaretką.