kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1264]

Zielone gofry z ricottą i białą czekoladą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Zielone goferki z kremem z ricotty i białej czekolady w wiosennym kolorze. Smak szpinaku nie jest wyczuwalny.

Zielone gofry z ricottą i białą czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zielone gofry z ricottą i białą czekoladą

Na gofry

  • 1 szkl.wody
  • 1 szkl.mąki z czubkiem
  • 1 łyżka cukru z czybkiem
  • 1 jajko
  • 5 łyżeczek rozmrożonego szpinaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju do ciasta
  • olej do smażenia

Na krem

Dekoracja

  • pół średniej gruszki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka wodu
  • 2 ząbki mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Zielone gofry z ricottą i białą czekoladą
Szpinak rozmrażamy, odsączamy na sitku. Blendujemy razem z 1 szklanką wody.

Do zblendowanego szpinaku dodajemy mąkę, jajko, cukier, proszek do pieczenia, sok z cytryny, olej. Mieszamy.

Rozgrzewamy gofrownicę, nalewamy trochę oleju i pieczemy gofry.

Pieką się trochę dłużej niż tradycyjne gofry.

Masa:

Białą czekoladę rozpuszczamy w mleku w kąpieli wodnej. Do ciepłej czekolady dodajemy serek ricotta i mieszamy aż składniki się połączą.

Kremem smarujemy gofry.

Gruszkę myjemy,obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelnie wsypujemy cukier, dolewamy wodę, gdy zrobi się karmel wkładamy gruszkę. Smażymy kilka minut.

Skarmelizowaną gruszką dekorujemy gofry.

Posypujemy tartą czekoladą.

Zielone gofry z ricottą i białą czekoladą
rozmrożony szpinak blendujemy razem z wodą
Zielone gofry z ricottą i białą czekoladą
do zblendowanego szpinaku dodajemy pozostałe składniki
Zielone gofry z ricottą i białą czekoladą
bardzo dokładnie wszystko razem mieszamy trzapaczką
Zielone gofry z ricottą i białą czekoladą
upieczone gofry muszą być zimne dp przełożenia kremem