Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Zielone klopsy Bahusa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Klopsy doskonale smakują z ostrymi sosami.

Zielone klopsy Bahusa

Składniki:

Zielone klopsy Bahusa

 

  • 50 dag chudego mięsa wieprzowego
  • 25 dag gotowanego mięsa z kurczaka
  • 2 jajka
  • 1 czerstwa bułka
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 4 łyżki oliwy do smażenia
  • 2 średnie cebule
  • tarta bułka do panierowania
  • sól, pieprz i przyprawa maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Zielone klopsy Bahusa
Wieprzowinę i gotowane mięso z kurczaka zmielić wraz obraną cebulą w maszynce do mięsa. Dodać jajka, namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę i posiekaną zieleninę. Wyrobić na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą maggi. (gdyby okazało się, że masa jest za rzadka, dodać tartej bułki). Z masy formować klopsy. Obtaczać w tartej bułce. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złotobrązowy kolor.