Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zielone kluski z ciasta ziemniaczanego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kluseczki są smacznym dodatkiem do sosu i mięsa.

Zielone kluski z ciasta ziemniaczanego

Składniki:

Zielone kluski z ciasta ziemniaczanego

 

Sposób przygotowania:

Zielone kluski z ciasta ziemniaczanego
Obrane ziemniaki ugotować, odcedzić, dokładnie ubić tłuczkiem lub przepuścić przez maszynkę, przestudzić. Szpinak rozmrozić, zmiksować, połączyć z ziemniakami, dodać mąki, jajko, zmiażdżony czosnek, koperek i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta utoczyć wałki, lekko spłaszczyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować od 3-5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać zamiast ziemniaków do sosu i mięsa.